31 maja – ŚWIATOWY DZIEŃ BEZ TYTONIU

ŚWIATOWY DZIEŃ BEZ TYTONIU

Co roku, 31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Tytoniu. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Światowy Dzień bez Tytoniu został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywoływanymi przez palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki. Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób.

 „Deklaruję – nie palę!” to hasło 2021 roku,  które ma na celu wsparcie 100 milionów ludzi na całym świecie w ich próbach rzucenia palenia. Pamiętajmy. Na zaprzestanie palenia nigdy nie jest za późno.

Rzucenie palenia przynosi natychmiastowe i długoterminowe korzyści zdrowotne. Już po 20 minutach od rzucenia palenia spada tętno. W ciągu 12 godzin poziom tlenku węgla we krwi wraca do normy. W ciągu 2–12 tygodni poprawia się krążenie i czynność płuc.
W ciągu 1-9 miesięcy ustępują kaszel i duszność. W ciągu 5–15 lat ryzyko udaru zmniejsza się do poziomu porównywalnego do osób niepalących. W ciągu 10 lat śmiertelność z powodu raka płuc jest o około połowę mniejsza niż wśród palaczy. W ciągu 15 lat ryzyko wystąpienia chorób serca jest takie, jak u niepalących.

Włączając się w obchody Światowego Dnia Bez Tytoniu w naszej szkole został zorganizowany konkurs plastyczny tematycznie związany z tym świętem. Uczniowie wykonali szereg prac plastycznych kreując wizerunek człowieka, który nie pali, propagując przestrzeń publiczną wolną od dymu tytoniowego oraz promując zdrowy styl życia w środowisku wolnym od dymu tytoniowego.

 Autorami wyróżnionych prac zostali: 

Magdalena Wojtecka – klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych           
Natalia Zbień – klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Natalia Białek – klasa  III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Monika Kowalik – klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Magda Smacka – klasa III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych
Anna Płoszaj – klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych

Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy

Może Ci się również spodoba