Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMIYCH
Opis zawodu:
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia i przechowuje żywność, sporządza potrawy i napoje, planuje i analizuje sposoby żywienia oraz organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.
W cyklu kształcenia uczniowie mogą uzyskać dodatkowe kwalifikacje na kursach: obsługi kelnerskiej, barmańskim, baristy, carvingu.
Uczeń zdobywa umiejętności w zakresie:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- oceniania jakości żywności,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- ekspedycji potraw i napojów.
Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Możliwość zatrudnienia absolwenta:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego (restauracje, kawiarnie, bary, stołówki), w instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, w zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, szpitale), w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu
i żywności oraz w internatach, hotelach, przedszkolach, domach opieki społecznej. Absolwent może również prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.