Warsztaty Kulinarne
W dniu 18.05.2021 r. w naszej szkole zostały zorganizowane z zachowaniem reżimu sanitarnego warsztaty kulinarne dla uczniów klasy II i III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
Pod okiem doświadczonego kucharza Marcina Buchacz uczniowie odbyli „Podróż w nieznane smaki owoców”. Poznali tajniki łączenia smaków i komponowania smakowitych potraw. Doskonalili kulinarne umiejętności w przyjaznej atmosferze, połączyli solidną wiedzę kucharską z przyjemnością gotowania. Nie zabrakło czasu na pytania i degustację.
Młodzież w trakcie zajęć przyrządziła:
- sałatkę z mozzarellą, grillowanymi brzoskwiniami i rzodkiewką na dresingu cytrynowym;
- polędwiczki wieprzowe w sosie gruszkowym z ziemniaczanymi pierożkami;
- deser lodowy z czekoladą i musem marchewkowo – pomarańczowym;
- orzeźwiającą lemoniadę ogórkowo – koperkową.
Po warsztatach wręczono uczestnikom certyfikaty ukończenia szkolenia.
Cieszymy się, że nasi uczniowie zdobyli doświadczenie pod okiem specjalisty…